gaitos.ro / Jurnale de calatorie / Bordeaux 2014 / Gironde

Bordeaux 2014: Gironde

Atlanticul si Duna

Ne asteptam sa (trebuiasca sa) mergem de capul nostru pana la ocean dar multumita ospitalitatii prietenilor nostri, lucrurile sunt mai simple: au planificat o excursie de o zi in care sa ne arate ce este mai interesant in zona. Nu prea am avut timp de scris, fiind ocupat cu privitul si fotografiatul. Plus ca masina nu merge ca trenul... Mai ales cu Luc sportiv la volan!

Am inceput calatoria cu o escala in sat (nu stiu ce aveau de rezolvat.. sau de aprovizionat?) unde mi-a atras atentia un Renault 4
Vedere in centru: cafenea, restaurant, banca si farmacie
Oceanul Atlantic: prima vedere

Am ajuns la urmatorul reper al calatoriei noastre: Oceanul Atlantic. Este prima oara cand vedem un ocean de aproape. Am mai ajuns acum doi ani la Marea Nordului dar.. parca nu e chiar acelasi lucru. Si intr-adevar nu este, aici arata a ocean adevarat, uite ce valuri are! Luc ne povesteste ca este periculos, nu au an fara oameni inecati. Curentii generati de flux si reflux sunt extrem de puternici si sunt cazuri cand oameni intrati in apa pana la piept sunt dusi in larg.

Plaja cat vezi cu ochii

Daca intratul in apa este problematic, in schimb uite ce plaja superba! Si le-am purtat noroc, am adus vremea buna: este prima zi insorita dupa luni de nori si ploaie.

Loc de picnic (paine, branza si vin)
Urme de furtuna
Cineva pescuieste in ocean
Petrol plus nisip

Petrolul adus de valuri se coaguleaza impreuna cu nisipul sub aceasta forma. Bulgarele este destul de fragil - si bineinteles ca acum am degetele unsuros-lipicioase. Luc spune ca este posibil sa fie pacura de la vapoarele care isi curata rezervoarele in larg.

Warf de la Salie. Pontonul... conductei de epurare, loc de promenada si pescuit
La plimbare, trasi de zmeu (Kite skating)
La Dune du Pilat - cea mai mare duna de nisip din Europa, cu o inaltime de peste 100m.
In varf de duna este un alt taram. Disparute sunt padurea si oceanul!
Nu pentru multa vreme!
Din varf - nisip in bataia vantului
Sub efectul vantului duna se deplaseaza spre uscat intre 1 si 5 metri in fiecare an, peste padure
E mai usor la vale!

Dupa plimbarea prin nisip e timpul sa pornim spre casa. Dar mai intai, o escala la Bazas, pentru a vedea o catedrala celebra

Saint-Jean-Baptiste
Chiar cand sa plecam, Luc a remarcat si mi-a aratat o veche cismea manuala: Am ajuns acasa noaptea dar am avut parte de inca o cina delicioasa, si apoi am povestit vrute si nevrute pana la miezul noptii.


Inapoi: Paris - Bordeaux
Va urma

Scris in 2014, publicat in 2019-05-12 de Mihai Gaitos - contactgaitos.ro